Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 iulie 2010

Sfaturi pentreu slabire



6 sfaturi pentru adolescentii care vor sa slabeasca

In ziua de astazi, din ce in ce mai multi adolescenti realizeaza ca au probleme cu controlul greutatii. Cand esti constant bombardat cu reclame la fast food, ai la indemna o multitudine de activitati sedentare, si, in unele cazuri, lipsesc mijloacele de a avea o viata activa, poate deveni greu sa se impuna un ritm de viata sanatos. Din fericire, multi incep sa isi dea seama de problemele pe termen lung care pot aparea din cauza suprapoderalitatii si sunt gata sa faca o schimbare. Dobandirea unor obiceiuri sanatoase, atat culinare cat si in ceea ce priveste miscarea, va vor ajuta foarte mult mai tarziu, ca si adult. Dar trebuie sa tineti cont si de anumite reguli, pentru a nu va pune in pericol sanatatea.

1. Aport caloric adecvat

Cea mai importanta regula pentru adolescenti, este aportul caloric corespunzator. Este adevarat ca pentru a va mentine o greutate sanatoasa, sau pentru a slabi, trebuie sa consumati mai putine calorii, dar exista si reversul medaliei, cand consumul redus de calorii impiedica cresterea normala. Pentru ca in aceasta perioada corpul este inca in crestere, este foarte important sa acordati o atentie deosebita nutritiei, ca sa aveti aportul optim de vitamine si minerale. Daca tineti o dieta mai restrictiva, folositi un supliment cu multivitamine, si unul cu calciu.
In ceea ce priveste aportul caloric propriu-zis, nu mancati mai putin de 13 calorii pe kilogram corp. Adultii pot merge mai jos, ei nu mai avand nevoie sa intretina si procesul de crestere. Dar pentru adolescenti, acesta este minimul.

2. Concentrati-va pe a fi activi

In loc sa va concentrati prea mult pe dieta, si pe numaratul caloriilor, mai bine indreptati-va atentia catre o viata cat mai activa. Miscarea va promova pierderea stratului adipos, cresterea musculaturii si marirea denstitatii oaselor. Nu va imaginati ca toata activitatea trebuie sa aibe loc in sala de forta/fitness. Practicati orice sport va place. Orice fel de miscare este un pas in directia buna. Si faptul de a iesi la o plimbare cu un prieten, in loc sa stati in casa sa va uitati la TV, este o decizie ce va ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Daca te fortezi de la o varsta mica sa mergi la sala, desi nu iti face placere, mai tarziu o vei uri.

3. Evitati dietele sarace in carbohidrati

Desi aceatsa dieta este populara, si va juta sa slabiti rapid, ar fii bine sa nu o incercati inca. Cel mai indicat pentru voi este o dieta mixta, cat mai variata. Carbohidratii sunt cei care aduc un aport nutritional mare, necesar pentru a intretine un corp in crestere. Lipsa lor poate duce la deficite nutritionale serioase.
Este bine sa limitati carbohidratii simpli, precum zaharul rafinat, si sa mancati legume, fructe, cereale integrale.

4. Mentineti un aspect sanatos al corpului

Aceasta regula este una importanta, in timpul dietelor de slabire. Este mai ales o problema pentru fete, ele incercand de multe ori sa intre in niste tipare deja stabilite de catre societate. Este bine ca vreti sa aratati mai bine, dar nu va asteptati sa deveniti fotomodel.
Din ce in ce mai multi tineri sufera de dereglari nutritionale, mai ales datorita faptului ca incerca sa arate precum cei pe care-i vad la televizor sau in reviste. Este foarte bine ca vreti sa obtineti cel mai mult de la voi, dar evitati sa va comparati cu altii. In reviste si la TV multe din acele imagini sunt prelucrate, si daca va comparati cu persoane din jurul vostru, tineti cont si de faptul ca multe trasaturi sunt determinate genetic.

5. Concentrati-va pe executia corecta

Daca ati ales sa va antrenati cu greutati, pentru a va modela corpul, este necesar sa dati o mare atentie executiei corecte a exercitiilor. Asta va prevenii accidentarile si formarea obiceiurilor proaste, de care se scapa foarte greu. Cei care au pana in 15 ani, ar fii bine sa faca exercitii fara greutati (de exemplu, flotari, genuflexiuni, fandari, etc.) si multe repetari. La aceasta varsta nu vreti sa puneti stres asa mare asupra organismului. Important acum este sa capatati formele corecte ale exercitiilor. Puteti intreba si pe cineva care stie mai multe sa va arate (un instructor de fitness, profesorul de sport).

6. Sprijinul celor din jur

Este important sa fiti sustinuti de cei din jurul vostru. Daca vati propus sa slabiti, si sa fiti mai sanatosi, explicati parintilor, prietenilor de ce este important pentru voi. De asemenea, va puteti inscrie pe internet, in retele de sustinere, unde se tin jurnale in care va notati progresele astfel incat sa discutati cu alte persoane, sa primiti si sa dati sfaturi. Este o regula importnta, pentru ca va va ajuta sa nu trisati, si sa ramaneti motivati. Iar motivatia este un factor crucial in reusita voastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu