Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 iulie 2010

Antrenamente pentru incepatori



Antrenament incepatori. Vrei sa pui ceva muchi pe tine si sa reliefezi abdomenul? Mai jos gasesti o introducere in sportul care te va ajuta sa realizezi asta. Nu te astepta la miracole, pentru a-ti modela corpul e nevoie de timp, munca si consecventa. Vesetea buna este ca in primele 6 - 12 saptamani se vor produce cele mai vizibile rezultate.
Dar este important sa inveti regulile de baza pentru a evita acidentarile, care te pot trage inapoi.
Ca incepator te poti antrena mai des decat un intermediar sau avansat. Asta pentru ca, cu cat avansezi ai antrenamente mai eficiente care solicita mai mult muschii, distrugandui intr-o mai mare masura, ceea ce va necesita o perioada de timp mai indelungata pentru recuperare.
Nu va lasati speriati de cuvantul "distruge". Este un lucru bun pentru cineva care se antreneaza cu greutati sa provoace distrugeri limitate muschilor. Acest lucru obliga corpul sa ingroase fibra musculara pentru a putea face fata viitoarelor solicitari. La asta se rezuma culturismul, un ciclu continuu de un pas inapoi, doi inainte, repetat saptamanal.
Avand asta in vedere, ne putem da seama si de importanta odihnei si a somnului, atunci fiind momentele cand corpul face cei doi pasi in fata.
Deci, ca incepator, in loc sa iti antrenezi fiecare grupa musculara odata pe saptamana, o poti antrena de doua ori. Impartiti-va corpul in doua: partea superioara, in afara de abdomen, si partea inferioara plus abdomenul.
Ca sa va antrenati fiecare grupa de doua ori pe saptamana faceti in felul urmator: luni si joi antrenati partea superioara si marti si vineri partea inferioara. Miercuri si weekendul sunt zile de recuperare si odihna.
La inceput va veti baza pe exercitii de baza. Este important sa efectuati aceste exercitii cat mai corect si sa le "simtiti" decat sa folositi greutati foarte mari. Unele exercitii, ca ridicarile laterale cu gantere si mai toate exercitiile pentru umeri sunt greu de executat folosind greutati mari. Incepeti usor; alegeti-va o greutate cu care puteti efectua 10-12 repetari si o mariti cand veti stapanii bine tehnica de executare.

Sfaturi:

* Cand iti alegi sala fii atent sa fie una in care te simti bine. Nu te grabi - mergi prin ea, studiaza aparatele, vezi cat de aglomerat este locul si ce fel de oameni vin. De asemenea aveti grija sa nu fie prea departe de tine. Daca aveti de mers mult pana la ea veti gasi scuze sa nu va mai duceti.

* I-ati echipamentul necesar. Un tricou simplu, larg, pantaloni scurti si tenesi sau o pereche de adidasi lejeri sunt tocmai bune. Luati-va si o sticla de apa (sau cumparati-va de la bar daca sala are) si un prosop.

* Daca nu sunteti sigur de exercitii intrebati instructorul din sala sau pe cineva care stie. Este important sa prindeti miscarea exercitilor si sa evitati accidentarile.

* Fiti civilizat in sala. Lasati si pe altii sa foloseasca aparatul la care lucrati, intre seturi, stergeti-va transpiratia dupa aparate, descarcati discurile dupa ce ati terminat de lucrat si nu incepeti sa vorbiti cu oamenii in timp ce isi executa exercitiile. Si aveti grija de igiena personala - nimeni nu-l place pe cel care miroase ca un sconcs.

* Asigurati-va ca dormiti suficient. Muschii cresc in timpul somnului. Si un alt avantaj este ca veti fi mai odihnit pentru urmatorul antrenament.

* Daca sala este prea aglomerata schiba intervalul orar la care te duci.
Incercati sa va faceti antrenamentele cu greutati cand sunteti mai energizati. Unii oameni se simt mai energici dimineata iar altii seara.
Siguranta este un alt element important atunci cand te antrenezi cu greutati. Mai ales incepatorii se pot accidenta foarte usor. Daca sunteti incepator nu uitati: scopul vostru este sa executati exercitiile corect, nu cu greutati multe.
Este bine sa aveti mereu pe cineva care sa va asiste cand executati exercitiile, mai ales la cele care pot duce la accidentari serioase cum ar fi impinsul cu haltera, unde pot aparea leziuni la umeri, care va pot afecta eficienta foarte mult. De asemenea, cineva care va observa in timp ce facti exercitiile va poate corecta atunci cand le efectuati gresit.
Incercati sa va protejati incheieturile cat de mutl puteti. Nu le intindeti prea mult si nu aplicati presiuni mari asupra lor.
Executati exercitiile cat mai corect, nu va ganditi doar sa impresionati peroanele din jur. Forta va veni cu timpul, dar o accidentare grava poate sa puna capat antrenamentelor de forta pentru mult timp.
Concentrarea este un factor important in a reusi sa va atingeti scopul. Problemele de zi cu zi va pot micsora cheful de a merge la sala. Incercati sa va motivati si sa va tineti de programul stabilit. Incercati sa invingeti lenea care va curpinde si duceti-va la sala orice ar fi.
Stabiliti scopuri realistice. Nu va imaginati ca intr-o luna ve-ti arata ca Arnold. Asta nu se va intampla si va veti simti dezamagiti, iar de aici nu este decat un pas pana la a renunta.
Pe langa toate astea asigurativa o nutitie si suplimentatie adecvate.

2 comentarii:

  1. "Incercati sa invingeti lenea care va curpinde si duceti-va la sala orice ar fi."

    Ma lupt cu ea rau de tot, sunt la a 3-a luna de sala si tot mi-e greu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am o intrebare: Trag normal, adica 4 zile pe sapt, 4 serii a cate 10 repetari si cam 4-5 aparate de grupa. Fac spate-triceps; piept-biceps; umeri-trapez; abdomen-picioare. Fac sala din Martie cu pauza de o luna in vara (concediu...etc). Intrebarea este, slabesc daca o tin asa sau ar trebuii sa imi fac alt program (gen 25 repetari- tras intens cum spun unii) Si ma poate ajuta vreun "praf" ceva? (am luat L-Carnitine si nu sa vazut)
    Am 1.76m si 80Kg. Avand o viata sedentara pana in Martie am facut burta.

    RăspundețiȘtergere