Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 iulie 2010

Alcool vs Sport


Alcoolul, unul din cele mai raspandite si mai vechi droguri ale omenirii, are multe efecte asupra corpului uman, unele benefice , dar multe negative. Alcoolul este blamat pentru multe dezastre si probleme, desi este obtinut din ingrediente relativ inofensive.
Cerealele fermentate, sucurile de fructe si mierea sunt ingrediente folosite inca din antichitate la obtinerea alcoolului. S-a demonstrat ca are si efecte benefice precum subtierea sangelui, benefic pentru sistemul cardiovascular.
Dar, dozele pentru a obtine un astfel de efect sunt minime, 1-2 pahare cel mult. Mai mult de atat si incep sa primeze efectele negative. Asta pentru ca alcoolul este clasificat ca un inhibitor al sistemului nervos central, facand creierul sa se relaxeze.
Gandurile rationale, judecata, coordonarea vorbirii si a miscarilor sunt afectate negative prin consumul de alcool. In cazuri extreme poate provoca coma sau chiar moartea. Alcoolul actioneaza in detrimentul culturistilor, si a sportivilor in general, prin afectarea recuperarii, sintezei proteinelor, hidratarii, motivarii si aportului de nutrienti. De asemenea trebuie sa tinem cont si de partea financiara pentru a cumpara alcoolul.

Vom arata in continuare ca alcoolul este otravitor pentru toate organele. Nu vrem sa descurajam pe nimeni sa nu consume alcool in scopuri recreationale si cu moderatie, vrem doar sa aratam piedicile care le poate pune in calea unui sportiv.

Alcoolul etilic este o molecula foarte mica solubila in apa si grasimi. Este metabolizata in special de ficat, unde este redus la acetate.
Acetatul este metabolizat in dioxid de carbon si apa, care sunt eliminate. Alcoolul este absobit repede (80% la nivelul intestinului si 20% in stomac), inainte ca alti nutrienti sa fie digerati.
Aceste proprietati fac ca alcoolul sa ajunga repede in sange si la creier. De aici si efectul imediat al alcoolului. Mai departe va imbata cortexul cerebral ajungand la sistemul limbic, dar fara a il afecta. Aceasta este o problema pentru ca sistemul limbic este partea primitiva a creierului, el preluand gandirea rationala in caz de ebrietate.
Sistemul limbic este controlat de emotii, individual aflat sub influenta alcoolui incepand sa gandeasca emotional si nu rational. O cantitate surprinzator de mica de alcool poate avea un efect instantaneu pe capacitatea unora de a isi controla emotiile. Cantitati mai mari pot face pe cineva sa isi piarda mintile.

Alcoolul poate crea dependenta. Procesul prin care o face este unul complex si nu este rostul acestui articol de a-l explica. Pe scurt, afecteaza unii neurotransmitatori din creier care cu timpul vor capata toleranta la alcool fiind necesara cresterea dozei. Efectele vor fii deteriorarea acestor transmitatori neuronali, ceea ce va duce la anxietate, tremur, dezorientare si uneori halucinatii, atunci cand nu se consuma alcool.

Pentru sportivi, alcoolul in cantitati mari este daunator, pentru ca intervine in majoritatea proceselor necesare ca acestia sa aiba performante: concentrare, odihna, recuperare. Desi alcoolul este absorbit repede este metabolizat foarte lent si efectele sale nocive pot afecta sportivii si dupa 48 de ore de la consumare.
Dupa 48 de ore de la consum pot inca aparea efecte precum: scaderea fortei, scaderea reflexelor, dezechilibru, oboseala, deshidratare, scaderea rezistentei la efort, impact negativ asupra repararii celuleor, efecte negative asupra sistemului cardiovascular, somn agitat, pierderea vitaminelor si mineralelor. Afecteaza si ficatul, astfel el procesand alcoolul in locul glicogenului. Atfel scade energia, apare oboseala iar substantele nutritive nu mai sunt metabolizate corespunzator. De asemenea, cred ca se subintelege ce efecte dezastruoase ar avea combinarea alcoolului cu steroizi (in special orali) asupra ficatului.

Singura modalitate eficienta de a evita efectele nocive ale alcoolului este de a nu-l consuma. Asta fiind greu in multe cazuri (cu totii avem prieteni si viata sociala) incercati sa limitati consumul, si evitati-l cu totul cand sunteti intr-o cura intensa de crestere in masa musculara sau de definire. In ceea ce-i priveste pe cei care folosesc steroizi sau alte substante sintetice cu efecte puternice, pe timpul curei nu va atingeti de alcool, pe langa efectele negative pe care le aduce, riscati sa nu obtineti nici rezultatele dorite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu